Graag neem ik u eens mee voor een tochtje naar de torenspits op 56 meter hoogte. Misschien bent u al eens in de gelegenheid geweest om de 175 treden te beklimmen van de toren met als resultaat een fantastisch uitzicht op Elst en omgeving. De laatste jaren is uit veiligheidsoverweging de toren niet meer toegankelijk voor publiek, het is nu het domein van  het onderhoudsteam en het ‘vlaggengilde’. We krijgen regelmatig verzoeken om de toren te mogen beklimmen en wellicht dat bij de plannen voor ‘werk aan de kerk’ beperkte toegang weer kan worden overwogen voor kleine groepen.

De aanleiding om eens in de pen te klimmen is een contact met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voorheen de Monumentenzorg. Zij waren in het bezit van een model van de torenspits zoals die bij de restauratie van de kerk na de oorlog is gebouwd, zij stelden deze aan ons ter beschikking. We zijn dus nu in het bezit van dit model. Voorlopig heeft het een plaats in de torenhal, we denken nog na over een passende plaats in de kerkruimte. De twee foto’s van de torenspits geven de situatie aan van voor de oorlog en de situatie van na de restauratie.

Kerktoren nu Kerktoren vroeger
Torenspits anno nu Torenspits van voor de oorlog

De bouwstijl van de kerk stamt uit de late Neder-rijnse gotiek. De kerk heeft een schip met twee beuken een toren en een koor. De toren heeft drie inspringende geledingen waarvan de onderste twee geledingen een vierkant grondplan hebben, de bovenste geleding is achtzijdig. Op de top bevindt zich een korte achtzijdige torenspits met een peervormige bekroning.

De torenhal is de toegang tot de kerk, de overige ruimten van de toren worden niet gebruikt. Via de trappen heeft men toegang tot de orgelkamer en de gewelven boven het schip en koor, ook is dit de toegang tot de eerste torentrans. Gaan we verder de toren op dan komen we bij de torenruimten op 14 en 19 meter hoogte. De volgende vloer is op 27 m hoogte hier staan de 3 luidklokken opgesteld, dit is een open ruimte met schalmgaten. Op 35 m hoogte staat het uurwerk met de aandrijving van de wijzerplaten op de buitenzijde van de toren. Daarna komen we op de vlaggenzolder op 42 m en de omloop van de bovenste torentrans en de torenspits. Dit is de werkvloer van waaruit het ‘vlaggengilde’ de 4 vlaggen uitsteekt bij feestelijke gelegenheden. De twee foto’s van het model geven heel mooi aan hoe de houten constructie is opgebouwd, de torenspits is bekleed met natuursteen leien en de peervormige afdekking heeft een loodbekleding.

Afbeelding3 Afbeelding4
Spits met houten bekleding De spanten van de torenspits

De klim tot de eerste torenvloer is via de stenen spiltrap die een touw heeft als ‘leuning’, daarna gaan we via open houten trappen tot bovenaan. De beklimming vraagt enige ‘trittsicherheit en schwindelfreiheit’ zou men in de bergen zeggen en daarnaast is enige conditie wel wenselijk.

Afbeelding5
 De zolderruimte boven de gewelven

Als we u nieuwsgierig hebben gemaakt laat het ons weten, we zoeken nog iemand die een film of blog kan maken van alle ruimten boven in de kerk en de toren. We maken dan de beklimming voor u ook zichtbaar.

Tot zover deze korte rondleiding door de toren.

Henk Kiestra
Kerkrentmeester.