Groene Kerk

Bert-water.jpgIn Nederland zijn we eraan gewend dat er volop schoon drinkwater uit de kraan komt. Het kost bijna niets, dus hechten we er ook weinig waarde aan. Maar zoals wel vaker het geval: wat niet veel kost heeft niet per sé weinig waarde. Zo is water letterlijk van levensbelang: al het vocht komt (in)direct uit water.

Doordat water voor ons zo vanzelfsprekend is gaan we er vaak slordig mee om: we sproeien op het heetst van de dag waardoor een groot gedeelte verdampt voordat het de grond raakt; we gooien het zwembad(je) in de tuin vol, desnoods elke dag, we wassen onze auto met de tuinslang, ook als er gewaarschuwd wordt voor schaarste, de douchekop wordt steeds groter en verbruikt steeds meer water (denk aan de regendouche, evt. aangevuld met zijstralen), enz.

Inmiddels is het al een hele tijd droog in ons land. De rivieren staan extreem laag, waardoor de zee bij de monding steeds verder het binnenland inkomt. De grond is kurkdroog, waardoor planten, bomen en dieren het erg zwaar hebben. Past u uw watergebruik daarop aan? U kunt uw verbruik vaak eenvoudig verminderen. Geef de planten bijv. geen water of geef het ’s avonds (dan verdampt er minder), gebruik (af)wasmachines alleen als ze vol zijn of was af in een teiltje of de wasbak i.p.v. onder stromend water. Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen, scheren, haarwassen. Koop een waterbesparende douchekop en douche korter en/of minder vaak, …

Samengevat eigenlijk gewoon: gebruik water alsof het goud is: het kost minder, maar is veel kostbaarder. Ga er zuinig mee om.

Bert Wolters, (thema)diaken duurzaamheid

DUURzSAAMheidstip: behandel water als goud; hoewel minder duur is het veel waardevoller.

Auteur: Bert Wolters

Bert-inzamelbak-B.jpgOp 25 september 2021 hielden we een inzameling van gebruik gereedschap voor Betuwe Wereldwijd. Deze stichting knapt gebruikte gereedschappen, naaimachines, breimachines, fietsen en computers op. De stichting werkt met mensen met een rugzakje (zoals autisme of een verstandelijke beperking), vrijwilligers en (langdurig) werklozen.

Zij vinden er een passende, veilige en stimulerende werkplek. De opgeknapte goederen worden verzonden naar opleidingscentra en andere organisaties in ontwikkelingslanden die daarmee de meest kwetsbaren een kans bieden. Dit doet Betuwe Wereldwijd onder de internationale noemer Tools4Change.

Het was een erg geslaagde actie, maar misschien kwam de datum u net niet goed uit en hebt u nog gebruikt gereedschap dat u wel wilt doneren. Dat kan nu het hele jaar door, want er staat een inzamelbak van Betuwe Wereldwijd in de Ruimte. Hier kunt u de boven genoemde goederen inleveren. De bak wordt regelmatig geleegd, als de Ruimte op de route ligt. Dus als u de schuur of de zolder opruimt kunt u het gebruikte gereedschap nu een nuttige bestemming geven.

Auteur: Bert Wolters

09 okt 2022 ; 10: 00 uur